Vízimalom- és pajtaátadót tartottak Szécsiszigeten

Tartalomhoz ugrás

Vízimalom- és pajtaátadót tartottak Szécsiszigeten

...:::Szécsisziget község honlapja:::...
Közzététel szerző: Korosa Titanilla itt zaol.hu · Vasárnap 05 Már 2023
Pénteken tartották a megújult vízimalom és a mellette felépített pajta átadóját. A Kerkán ma már a szécsiszigeti az egyetlen vízimalom, az építmény mai formáját a 18. század derekán nyerte el.

Az építmény egyike Magyarország kiemelt ipari műemlékeinek, amely a sok viszontagság ellenére átvészelte az évszázadok múlását. A malom kiállítótérként funkcionál, de megőrizték korábbi szépségét és formáját. A berendezési tárgyakon át megismerhető a malom működése, a tárlat megtekintése kortörténeti utazás is egyben. A turisztikai szerep mellett a malom udvarán kéthetente termelői piacot is tartanak. Az avatóünnepség meghívottjai tárlatvezetésen tekinthették meg a malmot és az épületben berendezett kiállítást.

A Kerka Vízimalom Egyesület több mint 143 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg a vízimalom felújítását, ezen belül a tetőtér kiépítését, új vízikerék és malomgépészet kialakítását, melynek köszönhetően bemutató őrlések valósulhatnak meg. Parkoló és járda is létesült, elvégezték a parkosítást, illetve energetikai fejlesztés történt. Továbbá élményelemeket jelentő technikai fejlesztésekre, interaktív eszközök beszerzésére is sor került. Újonnan készült el a pajtaépület, mely bemutatótérként, kávézóként és ajándékboltként funkcionál. A projekt célja a helyi és térségi jelentőségű Kerka vízimalom turisztikai vonzerejét képező kulturális és főként épített örökség fejlesztése. Az egyesület egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy vonzó idegenforgalmi látványossággá és működőképessé tegye a vízimalmot.

Az ünnepségen először Wágner Andrea, a Kerka Vízimalom Egyesület elnöke, a malom tulajdonosa köszöntötte a megjelenteket és emlékezett vissza személyes gondolatokkal arra az időszakra, mikor a vízimalom megvétele mellett döntöttek. Elmondta, hogy igyekeztek megmenteni az utókornak a múlt ezen darabját a régi berendezésekkel, használati tárgyakkal együtt, melyek néhány évtizeddel ezelőtt még szerves részei voltak a mindennapi életnek.

Forrás: zaol.hu


Vissza a tartalomhoz