A Szécsiszigeti Folk Fesztivál iránt a határon túlról is volt érdeklődés

Tartalomhoz ugrás

A Szécsiszigeti Folk Fesztivál iránt a határon túlról is volt érdeklődés

...:::Szécsisziget község honlapja:::...
Közzététel szerző: Korosa Titanilla itt zaol.hu · Kedd 03 Aug 2021
A népi kultúra teljes körű bemutatására törekedtek a szervezők az elmúlt hétvégén első alkalommal megrendezett Szécsiszigeti Folk Fesztiválon, röviden a SZÉF-en. A népzene és a néptánc mellett a tárgyalkotó népművészet is szerepet kapott a programok során.

A Csádé zenekar, a szécsiszigeti Szapáry Egyesület, illetve a Zala Megyei Népművészeti Egyesület összefogásával életre hívott népművészeti seregszemle számos programot kínált az érdeklődőknek. A megnyitón a 4. Göcseji Népzenei és Néptánc Tábor záró gálaműsorát láthatták az érdeklődők, illetve még ezt megelőzően Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos és Nagy István, Szécsisziget polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Nagy István örömét fejezte ki, hogy otthont adhatnak a SZÉF-nek, hiszen céljuk minél szélesebb körben megismertetni a települést és a turizmusra építve fejleszteni a falut. Cseresnyés Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a folkfesztivállal azt az értéket őrzik a szervezők, amit örökségünknek nevezünk és amit érdemes továbbadni.


/A népzenei és néptánc tábor résztvevőinek gálaműsorával kezdődött a SZÉF. A képen Gubinecz Ákos (jobbról a harmadik) csoportja muzsikál Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap/

Szombaton és vasárnap Zala megye és a Kárpát-medence népművészeti és folklór hagyományait elismert oktatók és népművészek segítségével ismerhették meg az érdeklődők, tanulhattak népdalokat, a táncházban tánclépéseket, betekintést nyerhettek Göcsej népművészetébe, látványos bemutatón csodálhatták meg a göcseji paraszt-polgár viseleteket. A zalai gasztronómiai ízek sem hiányoztak, de vásárolhattak kézműves termékeket, elleshették többek között a kosárfonás, a furulya- és szalmacsiga-készítés módját, valamint könyv- és gyógynövény-bemutató is szerepelt a programban. Szombaton az esti zenei programban a Cinka Trió után a Parno Graszt együttes adott jó hangulatú koncertet.

Devecz Zsuzsanna, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület titkára elmondta, hogy várakozásaiknak megfelelően alakult a fesztivál. Mint azt korábban is jelezték, a rendelkezésre álló teret kihasználva a SZÉF-et egy kisebb befogadóképességű programnak tervezték játszóházzal, gyermekfoglalkozásokkal, melyekkel a családokat kívánták megcélozni. És ez sikerült is, hiszen az érdeklődők között voltak jó páran, akik gyermekükkel együtt érkeztek. A helyiek, környékbeliek mellett távolabbról, Vas megyéből érkezők is bekapcsolódtak a programba, az esti koncertek sokakat vonzottak és a táncház is sikeres volt. Hozzátette, hogy a látogatók nem szelektáltak a programok közt, érdeklődtek a népművészet minden ága iránt. Vagyis kijelenthető, hogy a fesztiválnak helye van a programkínálatban, igény és szükség van az ilyen családias jellegű kulturális eseményre.

Gubinecz Ákos, a Csádé Zenekar vezetője hozzátette: nagy élmény volt azt látni, hogy végre összefogott a Zala megyei népzenészek és népművészek többsége annak érdekében, hogy egy ilyen célt megvalósítsanak, hiszen a színes programok, koncertek sokakat csábítottak a fesztiválra. Külön öröm, hogy a zalai népzenészek mellett a határon túlról is érkeztek fellépők. A jó tapasztalatok után mindenképpen szeretnék a fesztivált újra megrendezni.


Vissza a tartalomhoz